GOTOWANIE

Krem z batatów i dyni piżmowej

30 stycznia 2016

Mam dla was kolejny przepis z wykorzystaniem dyni piżmowej. Tym razem zupa jest odrobinę słodsza, dzięki dodatkowi pieczonego batata, co bardzo odpowiada moim domownikom – nie tylko dzieciom. Jeżeli lubicie zupę dyniową, ta wariacja na pewno wam się spodoba. Można ja podawać z różnymi dodatkami: grzankami, prażonymi nasionami dyni, słonecznika, ze świeżą kolendrą lub mlekiem kokosowym. Do wyboru do koloru:)

Składniki:

pół średniej dyni piżmowej

1 batat

1 marchewka

0,5 cebuli

1 cm świeżego imbiru

odrobina kurkumy

3 litry wody

sól/pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

grzanki: bułka orkiszowa, gałązka rozmarynu, 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przepis:

Dynię i batata obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą i lekko solimy. Wkładamy do nagrzanego do temp 180 st piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym samym czasie na rozgrzaną oliwę dajemy szczyptę kurkumy, pokrojoną w piórka cebulę i starty imbir. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut, dodajemy upieczoną dynię i batata. Gotujemy kolejne 15 minut. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku. W międzyczasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę bułkę i gałązkę rozmarynu. Smażymy aż grzanki będą miały złoty kolor. Zupę serwujemy posypaną rozmarynowymi grzankami.

DSC_3616_Fotor

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 31 stycznia 2016 at 8:04 pm

    Iza, zamiast kusić przepisami, poprosimy porcję tego smakołyku 😉

  • Reply Wiola 3 marca 2016 at 11:46 am

    Iza, dziękuję za przepis ;-)Pewnie pyszna zupka- krem, dzis robię 😉

  • Leave a Reply