GOTOWANIE

Wegańskie oponki

4 lutego 2016

Chciałabym napisać, że nie lubię tradycyjnych pączków i faworków. Oj chciałabym, ale prawda wygląda zupełnie inaczej. Gdyby ktoś postawił przede mną talerz z chruścikiem ,na jednym na pewno by się nie skończyło. W tym roku jednak muszę bardzo kombinować. A wszystko przez to, że Hugo źle znosi jajka i produkty mleczne. Sami rozumiecie, wolę szukać alternatyw niż zmagać się z kolkami. Bałam się, że oponki wegańskie mogą wyjść twarde jak podeszwa.. bardzo się myliłam. Oponki są pyszne, proste w wykonaniu, a co najważniejsze ich smak nie odbiega od tradycyjnych.

Składniki:

180 ml mleka ryżowego

2 łyżki octu jabłkowego

50 dag cukru trzcinowego drobnego

10 dag cukru pudru trzcinowego do posypania

350 g maki orkiszowej białej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

2 łyżki oleju z pestek winogron

szczypta cynamonu i imbiru

 

1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia

Przepis: Mleko ryżowe mieszamy z octem i olejem z pestek winogron. W innej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy. Przelewamy mokre składniki do suchych i miksujemy, do uzyskania gładkiego ciasta. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, wykrawamy koła o średnicy około 5 cm, w środku robimy dziurkę. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy oponki, tak by się nie skleiły. Smażymy  około 2 minuty z każdej strony. Rumiane oponki układamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. DSC_3645_Fotor

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 12 lutego 2016 at 3:22 pm

    Jeny, ależ kusisz. My najbardziej lubimy z ciasta drożdżowego, ale te wegańskie też wyglądają pysznie.

  • Leave a Reply