GOTOWANIE

Sałatka Waldorf w Hotelu Zacisze

9 lutego 2016

Sałatka Waldorf została stworzona w hotelu o tej samej nazwie, pod koniec XIX wieku w Nowym Yorku. Przepis ciągle ulega modyfikacjom. Jedni dodają do niej majonez, inni jogurt, jeszcze inni preferują rodzynki zamiast winogron. Mnie  już zawsze sałatka Waldorf będzie się kojarzyć z serialem ” Hotel Zacisze”. Odcinek ,w którym amerykański turysta odwiedza hotel Państwa Falty należy do moich ulubionych. Genialnie pokazuje on różnice kulturowe pomiędzy Amerykanami a Brytyjczykami. Oczywiście scena jest w pewnym sensie generalizacją i wyolbrzymieniem, co nie zmienia faktu, że można się przy niej uśmiać do łez. Mój Waldorf to mieszanka klasyki i mojego „ukochanego” 😉 Jamiego Oliviera.

Składniki:

0,5 małego selera naciowego

1 jabłko

7 orzechów włoskich

100 g winogron

sok z połowy cytryny

jogurt

sól, pieprz

sałata rzymska ( opcjonalnie)

Przepis: Seler kroimy na 1 cm plasterki, jabłko w słupki, całość skrapiamy  sokiem z cytryny. Dodajemy sałatę, przekrojone na połówki winogrona i lekko podprażone na patelni orzechy. Na koniec mieszamy całość z jogurtem. Odradzam jedzenie w trakcie oglądania „Hotelu Zacisze”. Grozi zadławieniem;) 

DSC_3681_Fotor

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply Sylwia 9 lutego 2016 at 3:03 pm

    Ostatnio na nią natrafiłam w Restauracji Zielonej w Zielonym Centrum. Przepyszna!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 10 lutego 2016 at 2:59 pm

      oo nie wiedziałam, że w Zielonej serwują tę sałatkę, koniecznie muszę ich odwiedzić po raz kolejny:)

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 12 lutego 2016 at 7:28 pm

    Nasze ulubione smaki, pyszności 🙂

  • Leave a Reply