GOTOWANIE

Batatowe magdalenki

15 lutego 2016

Z wegańskimi wypiekami różnie bywa, czasami wychodzą idealnie, innym razem wyciągamy z piekarnika galaretkowy zakalec. Wczoraj przydarzył mi się ten drugi scenariusz. Nie będę się rozpisywać na temat moich kulinarnych porażek, choć niektóre były dość zabawne. Dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na pyszne wegańskie magdalenki. Co najważniejsze – udają się zawsze:)

Składniki:

1 łyżka maki ziemniaczanej + 3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

120 g  pieczonego batata

125 ml oleju z pestek winogron

60 g cukru pudru trzcinowego

250 g mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

Przepis: Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i odstawiamy. Puree z batata mieszamy z sokiem z cytryny, olejem i roztworem z maki ziemniaczanej. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gęste ciasto nakładamy do formy na magdalenki i pieczemy około 15 minut, tak by były one  rumiane. Uwierzcie mi, smakują lepiej niż wygadają:)DSC_3623_Fotor DSC_3627_Fotor

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 15 lutego 2016 at 9:44 pm

    Magdalenek chyba nie jadłyśmy, więc chętnie to zmienimy 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 22 lutego 2016 at 11:27 am

      są pyszne

  • Reply greeneyekitty22 16 lutego 2016 at 10:40 am

    wow..jak ładnie wyglada 🙂 ja uwielbiam bataty, najbardziej pieczone

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 22 lutego 2016 at 11:27 am

      ja też, moje ulubione frytki z batatów:)

    Leave a Reply