GOTOWANIE

Migdałowe muffinki z wiśniami

19 lutego 2016

Dzisiaj dla odmiany przygotowałam dla was muffinki „samo zło” z jajkami, masłem i białą mąką. Czasami inaczej się nie da, a dzieci najbardziej lubią właśnie takie wypieki. Ale nie jest aż tak źle, bo przemyciłam też parę zdrowych składników takich jak : mąka migdałowa, wiśnie i cukier trzcinowy. Muffinki są pyszne, puszyste, słodkie i lekko kwaskowate zarazem.

Składniki:

270 mąki pszennej lub białej orkiszowej

2 jajka

125 g masła

50 g mąki migdałowej

80 g drobnego cukru trzcinowego

130 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

1 łyżeczka sody oczyszczonej

wiśnie (moga być mrożone)

cukier puder do posypania

Przepis: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy migdałową, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre: mleko, jajka, masło. Mieszamy do ich połączenia . Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto. (do 3/4 wysokości) Do każdej foremki z ciastem dajemy jedną lub więcej wiśni. Babeczki pieczemy około 25-30 minut, aż będą miały piękny, złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem 🙂DSC_3785_Fotor

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 19 lutego 2016 at 10:08 pm

    Och, Iza, Ty wiesz, jak skusić takie łakomczuszki, jak my. Pycha <3

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 22 lutego 2016 at 11:26 am

      zniknęły w 15 minut:)

    Leave a Reply