GOTOWANIE

Pasta dyniowo-paprykowa

25 marca 2016

W paście dyniowej zakochałam się, gdy pierwszy raz dane mi jej było spróbować, na degustacji w Restauracji Zielonej. Robiłam ją wielokrotnie, modyfikując przepis. Tym razem postanowiłam zaszaleć i połączyć bardzo różne smaki. Efekt jest bardziej niż zadawalający. Pasta świetnie sprawdzi się np. na razowym chlebie, posypana rzeżuchą.

Składniki:

mała cebula

szklanka puree z dyni piżmowej

2 upieczone i obrane ze skórki papryki

3 łyżki oliwy

4 łyżki natki z pietruszki

 2 łyżeczki musztardy

sok z połowy cytryny

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

sól/pieprz do smaku

Przepis:

Cebulę smażymy na łyżce oliwy, aż będzie złocista. Do miski dajemy puree z dyni ( dynię obieramy, wydrążamy, owijamy w folie aluminiową, skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. Później miksujemy na gładką masę), paprykę, musztardę, natkę z pietruszki, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Smacznego:)

DSC_3931_Fotor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply