GOTOWANIE

Ciasteczka orkiszowe

5 kwietnia 2016

Jeżeli nie lubicie piec ze względu na brak czasu lub zdolności, ten przepis będzie się wam podobał. Ciasteczka można też wykonać za pomocą malaksera, dzięki czemu całość prac zajmie jakieś 5 minut. Sam skład oczywiście bardzo zdrowy – można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego co bardziej lubimy. Ja tym razem serwuję z rodzynkami i kokosem.

Skład:

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/3 szklanki cukru trzcinowego

0,5 kostki masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

1 jajko

garść rodzynek

3 łyżki wiórek kokosowych

Przepis: Wszystkie składniki, poza rodzynkami i kokosem, siekamy nożem albo malaksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki  tak by uformowała się kulka. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( w odległości). Kulki rozpłaszczamy łyżką i pieczemy około 15, 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Smacznego:)

DSC_3988_Fotor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply