GOTOWANIE

Szczawiowa z czerwonym ryżem i jajkiem

8 kwietnia 2016

Małymi krokami, bardzo powoli, zawitała u nas wiosna. Przyniosła ze sobą kwitnące magnolie, śliwy i morele. W sklepach można kupić   cudowne składniki. Szczaw jest właśnie jednym z nich. Nic na to nie poradzę, że wolę kwaśne smaki od tych słodkich. Dzisiaj mam dla was przepis na szczawiową z czerwonym ryżem i jajkiem. Zupa bardzo warzywna, rozgrzewająca i oczywiście wiosenna.

 

Składniki:

2 duże pęczki szczawiu

bulion warzywny:  ( kawałek pora, mały seler, pietruszka, natka pietruszki, 2 marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, kawałek imbiru, 3 ząbki czosnku, odrobina kurkumy)

jajka

ryż czerwony

sól/pieprz do smaku

Przepis:

Do gotującej wody wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę kurkumy. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki/ plasterki warzywa, imbir i czosnek. Szczaw dokładnie myjemy, obcinamy łodyżki i siekamy. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szczaw,zagotowujemy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem i jajkiem. Jemy najlepiej na swieżym powietrzu 🙂DSC_4007_Fotor

DSC_4010_Fotor

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 27 kwietnia 2016 at 4:53 pm

    Szczawiu nigdy nie jadłyśmy, nie jesteśmy przekonane, czy to nasze smaki, ale jak nie spróbujemy, to się nie przekonamy 🙂

  • Leave a Reply