GOTOWANIE

Mango lassi

13 kwietnia 2016

Lassi to indyjski napój, który ma za zadanie  chłodzić podniebienie w upalny dzień. Sporządzany jest z wody, jogurtu i przypraw. Obecnie największą popularnością cieszą się słodkie, owocowe lassi. Moją ulubioną wersją jest ta z mango. W związku z tym, że moje dziecko ma skazę białkową ,omijam wielkim łukiem wszelkie nabiałowe produkty. Dlatego moje lassi ma smak kokosa, kardamonu i imbiru. Mam nadzieję, że umili wam wiosenne, ciepłe dni:) Co najważniejsze dzieci też je kochają, należy jedynie ograniczyć ilość przypraw.

Składniki:

1 dojrzałe mango

szklanka mleka kokosowego

szczypta zmielonego kardamonu

kawałeczek imbiru

syrop klonowy (opcjonalnie)

Przepis: Mango obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do niego obrany i starty imbir, mleko kokosowe i kardamon. Całość blendujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone.

DSC_4079_Fotor

 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply poznaj-swoje-dziecko.blogspot.com 18 kwietnia 2016 at 10:52 am

    Wygląda całkiem zachęcająco, pozdrawiam i zapraszam do siebie

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 19 kwietnia 2016 at 10:55 am

      chetnie odwiedzę:)

  • Reply Ola 12 maja 2016 at 1:38 pm

    Wygląda fajnie, tylko moje pytanie czy ta szklanka mleka kokosowego nie zabije smaku mango?

  • Leave a Reply