GOTOWANIE

Chili con carne

27 kwietnia 2016

Gdzie jest ta upragniona wiosna, krzyczy jakiś głos w mojej głowie ! Czas ,w którym powinnismy się cieszyć  nowalijkami jakby nie chciał nadejść. Rok temu biegaliśmy w krótkich rękawkach, a  teraz chodzimy w jesiennych kurtkach i czapkach. Zamiast ochładzających potraw wybieramy raczej te rozgrzewające. Choć w mojej lodówce znajduje się już młoda kapusta i rzodkiewka, to raczej wolę zjeść coś pikantniejszego i bardziej konkretnego. Tak, jakbym ciągle znajdowała się w zimowej fazie . Jeżeli lubicie ostrzejsze klimaty ,to moje meksykańskie danie powinno wam się podobać:)

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego

cebula

3 ząbki czosnku

mała papryczka chili bez pestek

papryka

2/3 czerwonej fasoli z puszki

puszka czerwonych pomidorów bez skórek

6 łyżek kukurydzy

200 ml bulionu wołowego

sól/pieprz

łyżeczka tymianku

łyżeczka rozmarynu

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, starty czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chili, tymianek i kumin. Smażymy około dwóch minut i zaczynamy stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Całość dusimy około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki (kroimy jeżeli są w całości) i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ,około 20 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, podlewamy bulionem i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i  gotujemy 3 minuty. Podajemy z plackami tortilli z guacamole. Smacznego:)

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 27 kwietnia 2016 at 8:28 pm

    mniam…uwielbiam zawinięte w naleśnik z sosem czosnkowym i pieczeniowym 🙂

  • Reply Mordoklejka Ewelina 28 kwietnia 2016 at 2:19 am

    Uwielbiam tą potrawę. Ja dodaję też łyżeczkę gorzkiego kakao, podobno oryginalny przepis zawiera właśnie ten składnik, a smak rzeczywiście jest bogatszy 🙂

  • Leave a Reply