GOTOWANIE

Pasta ze szparagami i bazyliowym pesto

19 maja 2016

Pomysleć, że jeszcze parę lat temu słowo szparagi kojarzyło się nam głównie z fasolką szparagową. Warzywo, które niewiele miało wspólnego z fasolką, było dostępne jedynie w ekskluzywnych restauracjach. Teraz szparagi można kupić dosłownie wszędzie, nawet w zwyczajnych supermarketach. W dzisiejszych czasach fasolka szparagowa wydaje się być bardziej elitarną rośliną, w szczególności biorąc pod uwagę jej cenę. Gdy szparagi wtargnęły na nasz polski rynek, większość z nas serwowała je w postaci zup kremów lub jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka. Im bardziej się oswajamy z nowym zielonym stworem, tym nasza kreatywność wzrasta 🙂 Ja postanowiłam dzisiaj wykorzystać moją nieskończoną miłość do kuchni włoskiej i ugotować penne ze szparagami, suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto. Jak zawsze proste przepisy są najsmaczniejsze.

Składniki:

o,5 opakowania makaronu pełnoziarnistego

10 zielonych szparagów

15 suszonych pomidorów

parmezan do posypania

 pesto:

2 garście świeżej bazylii

ząbek czosnku

0,5 szklanki oliwy z oliwek

 2 łyżki zrumienionych orzeszków piniowych

2 łyżki startego parmezanu

Przepis: Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, pozostałą część kroimy na centymetrowe kawałeczki.  Makaron gotujemy w osolonej tak ,by był al dente, na dwie minuty przed końcem gotowania wrzucamy szparagi. Na dużej patelni na odrobinie oliwy podgrzewam suszone pomidory, dodaję  odcedzony makaron wraz ze szparagami. Na sam koniec mieszam całość z pesto i posypuję startym parmezanem. Pychaaa

DSC_4583_Fotor

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Mamusiowelove 19 maja 2016 at 5:25 pm

    Danie wygląda smakowicie. Z przyjemnościa wyprobuje przepis.
    Buziaki

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 22 maja 2016 at 7:07 pm

    Tylko raz jadłam szparagi, ale koniecznie muszę to powtórzyć, bo bardzo mi zasmakowały Taki makaron był by idealny 🙂
    P.

  • Leave a Reply