GOTOWANIE

Kaszotto z młodą kapustą i zielonymi szparagami

3 czerwca 2016

W tym roku zakochałam się w młodej kapuście i mogłabym ją jeść codziennie. Cudownie smakuje na ciepło, w formie surówek i jako dodatek do różnych dań. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać jeszcze jedno bardzo wiosenne warzywo i stworzyłam kaszotto, pachnące świeżymi ziołami i pistacjami. Danie bardzo zdrowe i aromatyczne.

Składniki:

cebula

1/2 główki młodej kapusty

1/2 szklanki kaszy pęczak

garść natki pietruszki

garść świeżego oregano

1/2 pęczka szparagów

1,5  szklanki bulionu warzywnego

sól /pieprz do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

pistacje

Przepis:  Na dużą patelnię wlewamy oliwę z oliwek, po chwili dajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy ładnie się zeszkli, wrzucamy kaszę. Po minucie wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem około 2o minut. Następnie dodajemy posiekaną młodą kapustę i pokrojone na ukos szparagi (należy pamietać o wcześniejszym odcięciu grubych końców) oraz natkę wraz z oregano. Całość dusimy jeszcze około 5 minut. Kaszotto podajemy posypane podprażonymi, posiekanymi pistacjami. Smacznego 🙂

DSC_4995_Fotor

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 5 czerwca 2016 at 10:40 am

    My też uwielbiamy młodą kapustę, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy. Danie musi być przepyszne!

  • Leave a Reply