Włoski omlet w 5 minut

18 sierpnia 2016

Od kiedy w naszym życiu pojawił się drugi szkrab czas, który wcześniej przeznaczałam na gotowanie skrócił się conajmniej o połowę. Tak oto stałam się królową szybkich i błyskawicznych obiadów, takich wykonanych z dzieckiem na ręku. Dzisiaj serwuję szybki omlet, ale nie taki zwyczajny bo z włoską duszą. Do startu gotowi, start.

Składniki:

1/2 paczki świeżego szpinaku

4 suszone pomidorów

garść czarnych oliwek

duża cebula

ząbek czosnku

5 jajek

mozzarella

łyżka oleju kokosowego

 3 łyżki wody

Przepis:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek szatkujemy, szpinak dokładnie myjemy, pomidory kroimy w cząstki, a oliwki na połówki. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szpinak, gdy straci objętość dorzucamy pomidory i oliwki, całość chwilkę smażymy. Jajka  wraz z wodą roztrzepujemy widelcem i wlewamy na patelnię. Po około 2 minutach na omlet kładziemy pokrojona w plastry mozzarellę. Czekamy około 2 minut aż ser zacznie się  rozpuszczać. Omlet serwujemy posypany świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)IMG_0575_Fotor

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sisters92 28 września 2016 at 6:36 pm

    Omleta nigdy nie jadłyśmy, ale ten wygląda wyjątkowo smacznie i, co najważniejsze, szybko się go przygotowuje.

  • Leave a Reply