GOTOWANIE

Dyniowe kluseczki

27 września 2016

Pamiętam te małe kieszenie usmarowanych spodni ,wiecznie wypchane jej łupinami. Obok słonecznika, vibovitu i visolvitu był to nasz ulubiony przysmak, chrupany pod trzepakiem albo pod klatką schodową. Ten, kto miał choćby garść pestek z dyni ,wyrastał na osiedlowego bohatera. O ile w latach osiemdziesiątych dynia w kuchni pojawiała się bardzo rzadko, to teraz mamy istny boom na to pomarańczowe warzywo.  Nie tylko w zupach, ale także w farszach, pastach kanapkowych, pasztetach i kluskach. Dzisiaj dzielę się przepisem na pyszne kluseczki, które mogą być podawane zarówno na słodko oraz jako zamiennik dla ziemniaków.img_0973_fotor

Składniki:

260 g puree z pieczonej dyni (Dynię kroimy na kawałki i owijamy dokładnie w folię aluminiową. Wkładamy do uprzednio nagrzanego do temperatury 200 st piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdy upieczona dynia ostygnie, blendujemy ją na gładkie puree) 

300 g mąki orkiszowej

szczypta soli

jajko

szczypta kurkumy

Przepis: Wszystkie składniki przekładamy do miski i ugniatamy ciasto (może być dość ciągnące… ale im bardziej rzadkie, tym kluski bedą miększe) Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o grubości ok 2 cm. Rozgniatamy je delikatnie widelcem. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę, do której wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię ,są gotowe do wyciągnięcia i zajadania. A smakują bajecznie <3

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sisters92 28 września 2016 at 7:51 pm

    Musimy wypróbować!

  • Leave a Reply