GOTOWANIE

Pasta z białej fasoli

12 października 2016

Muszę wam się przyznać, że coraz łatwiej idę w kuchni na łatwiznę… i nie z wrodzonego lenistwa, ale z przyczyn obiektywnych. Dwójka dzieci kaskaderów- skaczących, niszczących i przewracających ,nauczyła mnie gotowania w  ekspresowym tempie. Dlatego mam dla was pastę z białej fasoli, nie gotowanej, ale z puszki. Na szczęście różnica jest niewyczuwalna, a czas jej przyrządzania to 5 minut.

składniki:

1/3 cebuli

2 ząbki czosnku (upieczone w łuskach w piekarniku)

szczypta majeranku

szczypta kuminu

szczypta ostrej i wędzonej papryki

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Przepis: Na rozgrzany olej kokosowy dajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy odsączoną fasolę z puszki i przyprawy. Całość gotujemy około 3 minut, pod koniec dokładamy pieczony czosnek (oczywiście obrany z łusek). Czekamy chwilę aż całość przestygnie, by móc ją następnie zmiksować. Pod koniec do pasty dodajemy oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy. Pasta idealnie nadaje się np do kanapek.

img_1238_fotor

orkiszowa bułka, pieczony burak, roszponka, pasta fasolowa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply