GOTOWANIE

Zupa z pieczonej marchwii

8 listopada 2016

Właściwie nie wiem dlaczego marchewka zawsze spychana jest na plan dalszy.  Zawsze jako dodatek, rzadko w roli głównej, a szkoda, wielka szkoda. Jakiś czas temu dzieliłam się przepisem na krem z gotowanej marchwi, dzisiaj przyszedł czas na pieczoną. Jej smak jest bardziej bogaty, głęboki, poza tym rozgrzewa, działa uodparniająco  i drogie panie opóźnia pojawianie się zmarszczek:)

składniki:

1 kg pieczonej marchwi (marchew obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut, aż marchew będzie miękka)

cebula

2 cm imbiru

szczypta kurkumy

szczypta zmielonej kolendry

2 litry bulionu warzywnego

mała puszka mleka kokosowego

łyżka oleju kokosowego

sól/pieprz do smaku

 

Przepis: Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany imbir i przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną na kawałki upieczoną marchew. Po chwili wlewamy bulion. Całość gotujemy około 5 minut i blendujemy na aksamitny krem. Nastepnie wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.  Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego:)img_1447_fotor

 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply kupujemybuty.pl 15 listopada 2016 at 12:35 pm

    niespecjalnie przepadam za imbirem, wiec chetnie wyprobuje ten przepis bez tego jednego skladnika. mam nadzieje, ze wiele nie straci na swoim smaku i aromacie 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 17 listopada 2016 at 10:52 am

      imbir dodaje wyrazu tej zupie, zawsze możesz dodać chili:)

    Leave a Reply