GOTOWANIE

Pankjeki z sosem żurawinowym

28 listopada 2016

Coraz bliżej święta, chce się zaśpiewać. Niby to jeszcze 4 tygodnie, ale uwierzcie mi ,nie zdążymy mrugnąć, a będziemy siedzieć przy wigilijnym stole. Dlatego serwuję dzisiaj nie do końca świąteczny przepis , choć z lekko bożonarodzeniowym akcentem, w postaci sosu żurawinowego. Naleśniki smakują wybornie ze słodko-kwaśną żurawiną.   Zapraszam dużych i małych do konsumowania:)

Składniki: 

szklanka mąki orkiszowej

łyżka cukru kokosowego

1 szklanka maślanki

łyżeczka sody

jajko

2 łyżki oleju kokosowego lub z pestek winogron

szczypta soli

sos: garść żurawiny świeżej lub mrożonej, łyżeczka oleju kokosowego, łyżka syropu daktylowego lub cukru kokosowego

Przepis: 

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej natomiast mokre, energicznie mieszając tak, by pojawiła się piana. Składniki z obu misek łączymy razem. Pankejki smażymy na patelni, bez tłuszczu na średnim ogniu, z kazdej strony około 2-3 minuty, aż bedą piękne i brązowe. Sos : na rozgrzany w rondelku olej wrzucamy żurawinę, którą dusimy na średnim ogniu około 4 minuty, Pod sam koniec dodajemy cukier lub syrop. Konsumujemy z uśmiechem na twarzy:)

img_1633_fotor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply