GOTOWANIE

Najlepsze kasztany są…

2 grudnia 2016

Kasztany jeszcze parę lat temu można było kupić głównie podczas Jarmarków Bożonarodzeniowych albo w ekskluzywnych delikatesach. Teraz są dostępne w wielu sklepach spożywczych, nawet moja osiedlowa Biedronka opływa w takich rarytasach. ” A jak się te orzechy przyrządza proszę Pani?”- zagadnęła mnie miła staruszka. No właśnie ,jak powinno się  przygotowywać  kasztany? Przepisów jest całe mnóstwo: jedni moczą je w osolonej wodzie, inni gotują ,a następnie pieką. Ja polecam właśnie ten drugi przepis.

img_1683_fotor

Przepis: Kasztany myjemy, robimy nacięcie w kształcie X na ich końcówkach, następnie wrzucamy do nieosolonego wrzątku. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Następnie odcedzamy je, suszymy  i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 st. Ciepłe obieramy i wcinamy 🙂

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply