GOTOWANIE

Śledzie grzybami pachnące

8 grudnia 2016

W zeszłym roku raczyłam was śledziami przygotowanymi na dwa sposoby: jedne z jałowcem i koprem KLIK, drugie pachnące żurawiną i śliwką KLIK. Dzisiaj mieszam śledzie z borowikami, ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie olejowej z lekkim posmakiem octu jabłkowego. Jeżeli lubicie tę jakże wartościową rybę koniecznie musicie spróbować tego przepisu.  Myślicie, że śledź jest kaloryczną rybą i przez niego przybierzecie na wadze?  Nic bardziej mylnego, wszakże 100 g śledzika dostarcza 160 kalorii. A więc do dzieła:)

Składniki:

5 filetów matiasów

3 ogórki kiszone

1 duża cebula

8 grzybów suszonych (moczonych przez noc i pózniej gotowanych około godzinę)

olej

ocet jabłkowy lub sok z cytryny

pieprz

Przepis: Cebulę, ogórki i ugotowane grzyby kroimy na podobnej wielkości kostkę, śledzie kroimy w dzwonki o długości około 2 cm. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Można dodać też koperek. Naszą śledziową „sałatkę” przekładamy do słoików i zalewamy olejem, tak by pokrył całość. Słoiki zakręcamy i przechowujemy w lodówce ( mogą stać około tygodnia). Oby dotrwały do Świąt;)img_1743_fotorimg_1722_fotor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply