GOTOWANIE

Deser jeżynowo-jaglany dla dzieci

9 stycznia 2017

Gdy za oknem panuje siarczysty mróz, a nasze policzki pięknie się rumienią,szukamy odrobiny lata w rozgrzewającej wersji. I taki właśnie deser ostatnio udało mi się stworzyć: lekki, chrupiący, owocowy i trochę orientalny. Bardzo fajnie przygotowuje się go z dziećmi, szczególnie tymi małymi, lubiącymi rozsypywanie ziaren jaglanki.

Składniki:

garść mrożonych jeżyn

pół puszki mleka kokosowego

banan

szczypta cynamonu

kasza jaglana preparowana

płatki migdałowe do posypania

jeżyny do dekoracji

Przepis: w małym garnku z minimalną ilością wody na dnie rozmrażamy jeżyny. Gdy są już gotowe ,zestawiamy je z kuchenki i czekamy aż będą chłodniejsze. Następnie dodajemy mleko kokosowe, banany i szczyptę cynamonu. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do pucharków/ słoików. Na wierzch wsypujemy kaszę jaglaną preparowaną ( nie mylić z płatkami jaglanymi, jaglanka preparowana przypomina drobny styropian, jest chrupiąca i można ją jeść bez gotowania) Deser dekorujemy płatkami migdałów i jeżynami. Bajecznie proste, a smak obłędny:)

 

img_1949_fotor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply