GOTOWANIE

Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą i orzechami włoskimi

12 stycznia 2017

Zupa dyniowa to idealny pomysł na jesienny czy też zimowy obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca, a co najważniejsze pyszna i większość dzieci ją uwielbia.  Na blogu znajdziecie parę przepisów na pyszną, pomarańczową zupę ( KLIK, KLIK, KLIK). Tym razem inna wersja, dla wielbicieli orzechowych smaków:)

 

Składniki:

pół dyni piżmowej

2 marchewki pokrojone w talarki

mała cebula pokrojona w kosteczkę

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

2 ząbki czosnku (poszatkowane)

1 cm imbiru

szczypta kurkumy, zmielonej kolendry, kminu rzymskiego

0,5 puszki mleka kokosowego

sól/pieperz do smaku

lekko przyprażone orzechy wsłoskie

świeża lub suszona kolendra

łyżka oleju kokosowego

litr bulionu

Przepis: Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki.  Do garnka, na rozgrzany olej kokosowy  wsypujemy przyprawy. gdy zaczynamy czuć ich aromat, dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Po chwili wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, soczewicę i dynię. Całość mieszamy, dolewamy bulion i gotujmy około 20 minut.   Następnie miksujemy składniki na gładki krem, wlewamy mleko kokosowe, gotujmy jeszcze pare minut. Zupę serwujemy posypaną prażonymi orzechami włoskimi i kolendrą.IMG_2011_Fotor

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply