GOTOWANIE

Sałatka z jarmużu, awokado i mandarynek

1 lutego 2017

Nie będę ukrywać, że jestem wielką fanką jarmużu. Gdy robię zakupy ,nie potrafię przejść obok niego obojętnie, przywołuje mnie swoimi pokarbowanymi listkami. Wracając do domu wymyślam przeróżne dania, właśnie z tym kapustnym warzywem w roli głównej. Mieszam go z żurawiną, gruszką, gorgonzolą, później stwierdzam, że może jednak połączyć go z kaszą i stworzyć wysublimowane kaszotto… na marzeniach i wyobrażeniach moja kreatywność się kończy . Gdy po paru dniach zaglądam do lodówki i stwierdzam, że mój zielony przyjaciel nie wyglada już tak świeżo ,to na szybko wrzucam go do piekarnika i robię jarmużowe chipsy. Ale tym razem się zawzięłam, postanowiłam bardziej się postarać i wyczarowałam sałatkę z lekko orientalną twarzą.

Składniki:

jarmuż

awokado

2 małe mandarynki

garść mieszanki pestek (słonecznik, dynia)

szczypta zmielonej kolendry i kuminu

oliwa, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu

Przepis:

Jarmuż myjemy i gotujemy na parze około 5 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przyprawy i ziarna. Gdy zaczną ładnie pachnieć ,dodajemy jarmuż i przysmażamy parę minut. Całość przekładamy na talerz, dodajemy pokrojone w kostkę awokado i cząstki mandarynki. Sałatkę polewamy dressingiem. Pychota.

IMG_2208

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply aktywnestrefy.pl 3 lutego 2017 at 5:40 pm

    Brzmi doskonale! Postanowiłam przekonać się do awokado – jedzone solo trochę mnie zawiodło, ale w zestawieniu z pasującymi produktami wierzę, że może być ekstra. 🙂 Piękne, minimalistyczne zdjęcia!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 7 lutego 2017 at 12:18 pm

      awokado najlepiej z cytryną i solą, samo rzeczywiście może okazać się zbyt mdłe,dzieki za komplement

  • Reply Sisters92 4 lutego 2017 at 12:18 pm

    Pysznie wygląda! Nie jadłyśmy jarmużu, ale może nam zasmakować.

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 7 lutego 2017 at 12:17 pm

      koniecznie spróbujcie 🙂

    Leave a Reply