GOTOWANIE

Czarna fasola z chorizo i krewetkami

21 lutego 2017

Nie wiem dlaczego, do fasoli po bretońsku mam dość obojętny stosunek. Zapewne wszystkiemu winne moje dzieciństwo, przypadające na czasy PRL-u, kiedy dość często pałaszowało się właśnie to jednogarnkowe danie. W mojej głowie ciągle mam obraz misz maszu mięsno-fasolowego.  Zapewne dlatego  całe lata omijam to danie wielkim łukiem. Dzisiaj postanowiłam się przełamać i przygotować coś na obraz naszej fasolki po bretońsku, ale w hiszpańskim wydaniu, wszakże użyłam chorizo i krewetki, a efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

280 g chorizo

2 czerwone cebule

3 szklanki czarnej fasoli ( można użyć z puszki)

3 ząbki czosnku

papryczka chili

łyżeczka wędzonej papryki

liść laurowy/ziele angielskie

250 g krewetek świeżych lub mrożonych

2 puszki pomidorów

łyżka oleju do smażenia

natka pietruszki

sól /pieprz do smaku

Przepis: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany  czosnek i wypestkowaną , drobniutko pokrojoną papryczkę. Gdy cebula ładnie się zeszkli, wrzucamy pokrojone  w kostkę chorizo. Po paru minutach, gdy hiszpańska kiełbaska ładnie się przysmaży dodajemy pomidory, fasolę, liść laurowy, ziele angielskie i wędzona paprykę. Całość gotujemy 15 minut. Na sam koniec na wierzch dodajemy krewetki i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Solimy, pieprzymy do smaku. Danie podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego;)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply