GOTOWANIE

Sok z nasionami chia, prawdziwie naturalny

23 lutego 2017

Bio przemysł na dobre zadomowił się w naszej polskiej rzeczywistości, przyniósł ze sobą mleka ryżowe, kokosowe, migdałowe, bakalie bez siarczanów, syropy, ksylitole, jogurty, mleka takie od krówek nie karmionych paszą z GMO i wiele innych produktów. Niestety wraz z tym dobrym jedzeniem na półkach ze zdrową żywnością zawitały chociażby mleka roślinne z całą tablicą Mendelejewa w składzie, ciastka bezglutenowe ze spulchniaczami i soki, które teoretycznie są „100 % natural” choć zostały zrobione z koncentratów niewiadomego pochodzenia. Sama pewnego razu dałam się skusić ładnej buteleczce z kolorowym napojem w środku. Jak się później okazało zapłaciłam za niego 7 zł. Pytanie tylko za co? Za sok zagęszczony, czy 4 % nasion chia? Dlatego dzisiaj postanowiłam wykonać wersję zdrowszą i o połowę tańszą.

Składniki:

sok wyciskany na zimno, najlepiej własnej produkcji ( ja użyłam 0,3 l soku od Maciejowy Sad)

3 łyżeczki nasion chia

2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania: Do butelki wsypujemy nasiona, następnie zalewamy je sokiem z jabłek i cytryny. Zamykamy i porządnie wstrząsamy, czekamy około 10 minut, przez wypiciem wstrząsamy raz jeszcze. Smakuje bosko, chia nadaje  lekko winogronowy posmak, koniecznie spróbujcie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply