GOTOWANIE

Gulasz cielęcy z soczewicą

11 kwietnia 2017

Jeżeli szukacie inspiracji na zdrowy, smaczny, prosty obiad dla swoich pociech, śpieszę z pomocą. W naszym domu jest to prawdziwy hit jedzony z ziemniakami, batatami, ryżem czy kaszą. Jest to jedyny gulasz, który nasz starszy niejadek lubi, na wszystkie inne się krzywi  i marudzi. Koniecznie musicie go spróbować.

Składniki:

0,5 kg cielęciny pokrojonej w kostkę 1/1 cm

0,5 małej cebuli (pokrojona w drobną kostkę)

zabek czosnku (posiekany)

1 marchewka (pokrojona w kostkę)

1/3 szklanki czerwonej soczewicy

liść laurowy/ ziele angielskie

łyżeczka wędzonej papryki/łyżeczka suszonego oregano

pół puszki krojonych pomidorów

łyżka oleju z pestek z winogron

litr bulionu warzywnego

Przepis: Na olej wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę (uważamy by czosnek się nie spalił). Następnie dodajemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy.Zalewamy całość bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Gdy nasz gulasz pięknie się zredukuje, a mięsko zmięknie dodajemy marchewkę, soczewicę, pomidory,  oregano i wędzoną paprykę. Gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami:)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply