GOTOWANIE

Gryczane brownie

21 kwietnia 2017

Czekolada na niewątpliwe najukochańszy składnik mojego starszego dziecka. Jakie ciasto dziś upiec? Jakie lody wybierasz? Czekoladowe!!! – tak zawsze brzmi odpowiedź. O ile z czekolady mlecznej już dawno zrezygnowaliśmy, to po gorzką sięgamy dość często , tworząc „lizakowe kulki mocy”, muffinki czy ciastka. Do upieczenia gryczanego brownie zainspirowały mnie warsztaty organizowane przez Slowlie Veggie, gdzie piekliśmy bardzo podobne ciasto. Nie byłabym sobą, gdybym nie zamieszała trochę w recepturze;) Brownie wychodzi cudownie mokre, rozpływające się w ustach i czekoladowo słodkie.

Składniki:

200 g ugotowanej kaszy gryczanej

5 jajek

130 g cukru kokosowego

120 g mąki orkiszowej tortowej

150 g masła

150 g czekolady

10 g proszku do pieczenia

80 g suszonej żurawiny

Polewa: 100 g białej czekolady, 8 łyżek mleka kokosowego, łyżka barwnika spożywczego KLIK

 

Przepis:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. Ugotowaną kaszę gryczaną mielimy w mikserze. Lepiej sprawdza się świeżo ugotowana, jest bardziej mokra. Raz użyłam „resztek” z lodówki i brownie wyszło za suche. Następnie masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ostudzony mix czekoladowo-maślany. Wsypujemy mąkę, żurawinę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Pieczemy około 40-50 minut.

Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko kokosowe i barwnik spożywczy (rozrobiony w 2 łyżkach wody) i energicznie mieszamy. My użyliśmy pomarańczowy, według woli syna, który chciał by polewa stała się ognistą lawą:)

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply