GOTOWANIE

Wegańskie curry

5 maja 2017

Dzisiaj przepis na danie, które niewątpliwie jest bombą witaminową, na dodatek cudownie rozgrzewa i nasyci nawet najwiekszych łakomczuchów. Polecam szczególnie tym, którzy lubią indyjskie potrawy, lekko ostre i aromatyczne. Curry cudownie smakuje ze słodkim chutneyem z mango KLIK i ryżem. Najlepiej całość posypać świeżą kolendrą.

 

Składniki:

2 ząbki czosnku

ostra papryczka

kawałeczek imbiru, około 2 cm

szklanka czerwonej soczewicy

pół puszki pomidorów

pół puszki ciecierzycy

garść mrożonej fasolki szparagowej

duża garść mrożonego kalafiora, brokułu i marchewki (polecam BIO z Lidla)

200 ml mleka kokosowego

1,5 ltra bulionu warzywnego lub wody

Przyprawy:

0,5 łyżeczki mielonej kolendry

0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

łyżeczka kurkumy

łyżka oleju z pestek winogron lub kokosowego

Przepis: Na rozgrzany olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir i papryczkę chili (wcześniej usuńcie pestki chyba, że lubicie prawdziwie ostre potrawy). Po chwili wrzućcie przyprawy, dokładnie mieszajcie, tak by czosnek się nie przypalił, po minucie dodajcie soczewicę i pomidory i zalejcie bulionem. Gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajcie fasolkę i mieszankę warzyw, gotujcie kolejnie 5 minut. Gdy warzywa będą już ciepłe ( nie rozgotowane) wrzućcie ciecierzycę i wlejcie mleko kokosowe, gotujcie kolejne 3 minuty. Podawajcie z ryżem i owocowym chutneyem. Smakuje wybornie 🙂

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply