GOTOWANIE

czekoladowe lizaki pełne tajnych mocy

26 maja 2017

Jeżeli szukacie inspiracji na prostą, pożywną i naszpikowaną witaminami przekąskę, śpieszę z pomocą. To nic innego niż wariacja nad kulkami mocy, oblanymi gorzką czekoladą i obsypanymi różnymi, zdrowymi cudami. Kulki mocy wykonujemy w różnych wersjach, zazwyczaj głównym determinantem jest zasobność naszej kuchennej szafki. Dzisiaj postanowiłam użyć daktyli (żródło potasu), migdałów (źródło witaminy B2, E i błonnika), słonecznika (olbrzymie źródło witaminy E) i amarantusa (dostarcza 5 krotnie więcej żelaza niż szpinak). A wszystko to zamknięte w gorzkiej czekoladzie – bogatej we flawonoidy (chronią przed nowotworami i mażdżycą), polifenole -( wzmacniają serce), teobrominy (wspomagają pracę nerek i łagodzącą kaszel). Sam proces twórczy to jak zawsze świetna zabawa, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Spora dawka rozpuszczania, moczenia i obsypywania. Czyli w skrócie  duży bałagan;)

 

Składniki (duża porcja – 20 lizaków):

2 szklanki daktyli

0,5 szklanki płatków migdałów

0,5 szklanki ziaren słonecznika

0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego

 

Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady

7 łyżek mleka kokosowego

 

Przepis: Daktyle zalewamy wrządkiem i moczymy około 30 minut. W międzyczasie płatki migdałowe i słonecznik drobno mielimy, dodajemy odsączone daktyle i miksujemy za pomącą miksera albo blendera. Na koniec dodajemy amarantus i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kulki mocy.

Następnie wkładamy je do lodówki na około 30 minut. W czasie gdy nasze kuleczki chłodzą się, zabieramy się za tworzenie cudownej czekoladowej polewy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dajemy do niej mleko kokosowe, tak by polewa nie była zbyt gęsta. Ja zawsze robię to na oko, w tym przypadku dodałam 7 łyżek mleka. Gdy konsystencja nie będzie wystarczająco lejąca możemy zabrać się za maczanie naszych kulek w czekoladzie. Najpierw nabijamy je na patyczki (moje stąd) i maczamy w czekoladzie. Kolejnym etapem jest zdobienie, świetnie sprawdzają się posypki cukrowe bio KLIK i sproszkowane od Ani Lewandowskiej KLIK. Sami oceńcie efekt. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply