GOTOWANIE

Cudowny mus czekoladowy z batatów

31 maja 2017

Zapewne zastanawiacie się dlaczego tak dużo czekolady  w naszej kuchni. Już śpieszę z odpowiedzią? Oczywiście oprócz zdrowotnych powodów, główną przyczyną jest bezwarunkowa i niczym nieograniczona miłość starszego syna do wszystkiego, co zawiera choć ociupinkę czekolady. Dlatego dzisiaj dzielę się z wami przepisem na cudownie puszysty i lekki mus czekoladowy. Na bazie batatów:) Zaskoczenie? Ktoś ostatnio powiedział mi, że nie wierzy, że ze słodkich ziemniaków może wyjść lekki deser. Bardzo się zdziwił ,gdy spróbował tego przepisu, bo mus  dosłownie rozpływa się w ustach. Na dodatek jest banalnie prosty, wręcz robi się sam. O właściwościach zdrowotnych batatów musiałabym długo pisać. W skrócie są źródłem: wapnia, fosforu , potasu, sodu, magnezu, siarki, żelaza  oraz witaminy z grupy B, witaminę C, E i kwas foliowy.  Czego chcieć więcej?

Składniki:

średni batat

0,5 kostki czekolady

6 łyżek śmietanki kokosowej (albo mleka kokosowego)

syrop (agawa, daktylowy) – opcjonalnie

owoce (najlepiej wybrać lekko kwaskowate: jeżyny, mango, borówka, maliny)

Przepis: Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodając stopniowo śmietankę kokosową. Następnie czekamy aż nasza pięknie wyglądajaca czekoladowa masa wystygnie, by móc do niej dodać batata i zmiksować całość bardzo dokładnie. Opcjonalnie dodając syrop z agawy lub daktylowy. Dekorujemy ulubionymi owocami.  Smakuje bajecznie, jestem pewna, że będzie smakował nie tylko waszym dzieciom:)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply