GOTOWANIE

Wiosenna zupa szparagowa

13 czerwca 2017

Nie ma nic cudowniejszego od smaku świeżych warzyw. Po zimie, która raczy nas dosyć ubogimi smakami, następuje prawdziwa eksplozja, w wyniku której aż cieżko się zdecydować co wybrać i ugotować. Młode ziemniaki, marchewki, fasolka, bób, botwinka… prawdziwe szaleństwo. Dzisiaj mam dla was zupę z zielonymi szparagami,wzorowaną na włoskim minestrone. Smakuje obłędnie.

Składniki: 

4 młode ziemniaki

2 młode marchewki

5 zielonych szparagów

łodyga selera naciowego

koperek

ząbek czosnku

1,5 litra bulionu warzywnego

garść zielonego groszku

opcjonalnie śmietana

olej z pestek winogron

Przepis: Ziemniaki i marchewki dokładnie czyścimy szczotką, chyba, że wasze dzieci wolą wersję obieraną – tak jest w naszym przypadku. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Teraz pod nóż bierzemy szparagi. Twarde końcówki odcinamy, łodygi kroimy na plasterki, główki zostawiamy w całości. Szparagi wrzucamy do gotującej się zupy wraz  z zielonym groszkiem . Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz. Jeżeli lubicie zabielane zupy, możecie dodać śmietanę. Najlepiej  zahartować ją uprzednio gorącym wywarem, by nie zrobiły się grudy. Smacznego !

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply