GOTOWANIE

Babeczki cytrynowo-batatowe

16 czerwca 2017

Jeżeli szukacie alternatywy dla tradycyjnej babki drożdżowej, specjalnie dla was mam przepis na puszyste i pyszne batatowe babeczki o cytrynowym wnętrzu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Składniki:

1,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub pszennej

50 g mleka kokosowego

8 łyżek cukru trzcinowego (ja zmieliłam na puder)

0,5 szklanki puree batata

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki otartej skórki z cytryny

60 g oleju z pestek winogron

7 g suchych drożdży

polewa: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki mleka kokosowego

owoce do dekoracji

Przepis:

W misce łączymy: mąkę, mleko kokosowe, drożdże, cukier i szczyptę soli. Całość powoli i dokładnie mieszamy  . Następnie stopniowo, po łyżce, zaczynamy dodawać i miksować puree z batata, sok  i skórkę z cytryny. Gdy ciasto będzie miało piękny, jednolity pomarańczowy kolor, zaczynamy dodawać powolutku olej ,równocześnie miksując (około 3 minuty). Ciasto wychodzi lekko klejące. Nastepnie przekładamy je do foremek. Moja to forma Mastrad ze sklepu garneczki.pl – dostępna TUTAJ (nie wymaga uprzedniego natłuszczania). Babeczki zostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. Gdy nasze ciasto pięknie wyrośnie wkładamy formę do piekarnika na około 25 minut. Babeczki pozostawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dajemy do niej mleko kokosowe, tak by polewa nie była zbyt gęsta. Ja zawsze robię to na oko, w tym przypadku dodałam 3 łyżki mleka. Następnie polewamy nasze babeczki i dekorujemy ulubionymi owocami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply