GOTOWANIE

Borówkowe racuchy

21 czerwca 2017

Pisałam już wcześniej, że jesteśmy wielkimi racuchożercami. Uwielbiamy wszelkiego rodzaju pankejki, racuchy, placuchy. Za każdym razem mieszamy coś w recepturach, dosypujemy tego i owego. Choć jest pewna gama stałych składników, to gdy zaczynamy  je mieszać ,jakieś głosy każą nam dokonać  inwencji. Tym razem była nią piękna, o okrągłych kształtach i niepowtarzalnym smaku borówka.

Składniki:

1 dojrzały  banan

szklanka kaszy mannej

garść borówek

2 jajka

szczypta cynamonu

5 łyżek mąki kokosowej

olej kokosowy do smażenia

Przepis: Kaszkę manną wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem ryżowym. Czekamy aż spęcznieje, około 15 minut. Następnie dodajemy banana, mąkę kokosową i żółtka, całość miksujemy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, przekładamy do bananowej masy i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Ciasto wylewamy małymi porcjami na patelnię, na wierzch kładziemy parę borówek.  Racuchy smażymy  parę minut z każdej strony. Jeżeli lubicie zabawę w kuchni proponuję użyć foremek, które nadadzą waszym dziełom charakteru. Użyte przeze mnie to Mastrad, dostępne w sklepie garneczki.pl KLIK. Racuchy wygadają  świetnie, a smakują jeszcze lepiej.   

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply