GOTOWANIE

Makaron z cukinii w bazyliowo-pomidorowym pesto

26 czerwca 2017

Makarony z warzyw nie budziły we mnie zbyt  dużego zaufania. Jak paski z marchewki, pietruszki czy cukinii mogą zastąpić makaron z mąki i wody? Tak szczerze, wydawało mi się to dość szalone, podobnie jak śmietana z nerkowców czy parmezan z płatków drożdżowych. W końcu jakimś cudem postanowiłam spróbować. Zakupiłam nawet specjalną obieraczkę julienne, która miała stworzyć cudowne warzywne wstążki. I co? Totalna klapa. Nasiłowałam się jak głupia, a efekt był żałosny. Odpuściłam, zrażona porażką. Aż natrafiłam na dziwnie wygladające urządzenie – podobne do strugaczki, które było w cenie wyżej wymienionej obieraczki. Postanowiłam spróbować raz jeszcze i udało się. W błyskawiczny sposób powstał idealnie wyglądający makaron.  

Składniki:

3 małe cukinie

pesto: duża garść bazylii, ząbek czosnku, 0.5 szklanki nerkowców, 5 suszonych pomidorów, sól/pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przepis: Z cukinii robimy makaron. Ja użyłam strugaczki do julienne Microplane ze sklepu garneczki.pl. Robi się to na prawdę błyskawicznie. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię dajemy pesto, po minucie wrzucamy makaron z cukinii, całość podgrzewamy, dokładnie mieszając .Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply