GOTOWANIE

Błyskawiczny „chleb z gara”

4 lipca 2017

Przepisów na chleb z gara  można znaleźć w sieci bardzo dużo. Jedne każą nam czekać 14 godzin ,aż ciasto wyrośnie, inne wsypywać kostki lodu do piekarnika, a ja dla odmiany dzielę się z wami przepisem na niesłychanie szybki, prawie samo się wyrabiający chleb. Wystarczy 10 minut (nie liczę czasu, gdy ciasto rośnie) i mamy cudownie chrupiący chlebek. Smakuje nieziemsko z masłem, dżemem, suszonymi pomidorami i rukolą (oczywiście nie łączymy dżemu z rukolą – chyba, że jesteśmy w ciąży). Koniecznie spróbujcie

Składniki: 

350 g wody mineralnej

2 łyżeczki cukru trzcinowego

20 g świeżych drożdży

600 g mąki pszennej typ 550

2 łyżeczki soli

Przepis: Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę łączymy z solą. Do suchych składników wlewamy drożdże. Całość dokładnie mieszamy ,następnie zagniatamy ( nie powinno być zbyt kleiste).  Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie powinno conajmniej podwoić swój rozmiar. Następnie wyciagamy je i przekładamy na stolnicę, formujemy okrągły bochenek, przykrywamy ściereczką i pozwalamy rosnąć jeszcze przez 30 minut. W tym czasie wkładamy garnek do piekarnika i nagrzewamy go w maksymalnej temperaturze.  Zmniejszamy temperature do 200 st ( ja używam opcji z termoobiegiem) i wkładamy ciasto do  garnka (użyłam żeliwnej brytfanki Konighoffer dostępnej w sklepie garneczki)  Pieczemy około 30 minut. By nasz chleb był pięknie przyrumieniony należy zdjąć pokrywkę i piec kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika bochenek studzimy na kratce.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply