GOTOWANIE

Tarta z czerwonymi porzeczkami

9 sierpnia 2017

Jakiś czas temu dzieliłam się z wami przepisem na tartę z gorzkiej i mlecznej czekolady. Dzisiaj przyszedł czas na niebiańską, puszystą słodko-kwaśną tartę z czerwonymi porzeczkami. Receptura jest bardzo podobna do poprzedniej KLIK. Co najważniejsze robi się ją błyskawicznie, przygotowanie zajmuje około 40 minut. 

Składniki:

Spód:

180 g mąki orkiszowej tortowej

100 g oleju kokosowego lub masła

50 g cukru kokosowego – zmielonego na puder

20 g kakao

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

100 g białej czekolady

300 g śmietanki 36 %

2 garście czerwonej porzeczki

Przepis:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Wszystkie składniki spodu zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim uprzednio natłuszczona i wysypaną bułką tartą formę ( moja z Ikei około 25 cm średnica). Ciasto nakłuwamy i pieczemy około 20 minut.  Gdy nasz spód opala się w środku piekarnika, my zabieramy się za nadzienie. Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą miksera, dodajemy ostudzona czekoladę, chwilę jeszcze miksujemy całość. Czekoladowy mus układamy na ostudzony spód i dekorujemy czerwonymi porzeczkami. Przed podaniem chłodzimy tartę w lodówce około godzinę.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply