GOTOWANIE

Truskawkowo-rabarbarowy deser

31 maja 2018

Od czego by tu zacząć? Gdy znika się z blogosfery na aż tak długi okres, powrót wydaje się czymś niemożliwym, bo jak można opowiedzieć co działo się przez te długich parę miesięcy? Co najśmieszniejsze ten okres wydaje mi się chwilą , która trwała nie dłużej niż tydzień. Sami rozumiecie: praca, dzieci, zabawy, obowiązki, weekendy wypchane atrakcjami, ciągły brak czasu na odpoczynek, codzienna pogoń… Nie wiem kiedy minęła zima,  wiosna stała się latem, a ja poczułam smutek w związku z tym, że blog zapadł w śpiączkę, a ja rzuciłam w kąt aparat. Dlatego pomimo różnych rozterek postanowiliśmy powrócić z jeszcze większą energią i zapałem . Dzisiaj zaproszę was na deser banalnie prosty, z sezonowych owoców, taki smak dzieciństwa w bardziej nowoczesnej formie.

Składniki:

2 czerwone łodygi rabarbaru (te są najsłodsze)

10 truskawek

3 łyżki cukru trzcinowego

opakowanie śmietany 30% lub 2 puszki mleka kokosowego dobrze zmrożonego

łyżka oleju kokosowego

ulubione owoce do dekoracji

Przepis:

Rabarbar myjemy, gdy jest starszy należy go obrać (podobnie jak seler naciowy) i pokroić w  plasterki. Truskawki także myjemy i kroimy na połówki. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy rabarbar i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy truskawki i cukier, całość dusimy kolejne 10 minut. Gdy owoce zamienią się w piękny mus możemy zdjąć garnek z gazu. Jeżeli konsystencja musu nie jest idealnie gładka możemy całość zmiksować, a następnie odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. W zależności od preferencji wybieramy  tradycyjną śmietanę 30 %, którą ubijamy mikserem parę minut albo przyrządzamy  śmietanę kokosową z uprzednio zmrożonego mleka kokosowego – wystarczy zdjąć górną gęstą warstwę i ubić identycznie jak w pierwszym przypadku. Na koniec przelewamy mus do pucharków, nakładamy sporą warstwę ubitej śmietanki i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply